Memoria interna

RAM, ROM, CACHE

Prima pagina

 

Adaugarea de memorie calculatorului imbunatateste performantele acestuia. Sistemul de operare, programele ce lucreaza, fisierele, ocupa fiecare din ele o parte din memorie.

Memoria calculatorului este caracterizata de :

Capacitatea memoriei reprezita numarul de bytes pe care ii poate stoca.

Timpul de aces reprezinta intervalul de timp trecut de la solicitarea informatiei si pana la obtinerea ei.

 

Memoriile sunt realizate modular. Modulele se mai numesc SIMM, prescurtarea de la Single Inline Memory Module.

 

Cele mai multe memorii au 30 sau 72 de pini.

 

O parte din modulele de memorie sunt alocate utilizatorului ca zona de lucru (RAM), iar alte module sunt destinate gazduirii unor programe specifice (ROM).

BIOS este prescurtarea de la Basic Input Output System. BIOS-ul, reprezinta un set de mini-programe si functii existente in ROM ( Read Only Memory ). Se poate spune ca BIOS-ul reprezinta sistemul nervos al unui calculator. Bios-ul permite soft-ului accesul la partea hard a unui calcuator. Pentru ca se gaseste intre software si hardware se mai numeste si firmware.

In BIOS se gasesc programele de pe nivelul cel mai scazut care permit efectuarea celor mai elementare functii.

Memoria interna se clasifica in memoria RAM si memoria ROM.

Continutul memoriei RAM se pierde la oprirea calculatorului. Informatiile nu pot fi sterse, au un continut fix. Parti din sistemul de operare, din programe sunt aduse in timpul utilizarii in memoria RAM. Pentru a nu fi sterse la oprirea calculatorului, informatiile din RAM pot fi salvate pe harddisk sau pe discheta. Memoria RAM o putem considera o memorie nepermanenta.

Memoria ROM este o memorie permanenta.

Memoria Cache este utilizata pentru depozitarea informatiilor in timpul transportului dinspre si spre microprocesor. Memoria Cache contribuie la cresterea performantelor, pentru ca microprocesorul are acces la aceste informatii mai rapid decat la cele din memoria RAM. Daca informatiile inca exista in Cache, sistemul nu trebuie sa le ia din RAM. La microprocesoarele 486, Pentium, PentiumPro memoria Cache se mai numeste si cache intern, este construita in microprocesor. Alte sisteme contin un cache extern, construit ca un cip de memorie aflat pe placa de baza.

Prima pagina